10,000.00 TL üzeri alımlarınızda kargo ücretsiz! / Tüm kartlara taksit imkanı!
Dmr (Sayısal) Telsi̇z Si̇stemi̇ Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
5 Eylül 2019, Perşembe
DMR (SAYISAL) TELSİZ SİSTEMİ NEDİR?
DMR (SAYISAL) Telsiz Sistemi nedir, nasıl çalışır?
DMR (SAYISAL) TELSİZ SİSTEMİ NEDİR?

DMR Telsiz, Digital Mobile Radio kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş ve dilimize de dijital mobil telsiz olarak geçmiş olan bir haberleşme sistemidir. İletişim ve haberleşme çağının bir getirisi olarak amatör telsizcilikte de epey ses getiren bu sistemi yazımızda detaylıca inceleme fırsatı bulacağız.

dmr nedir, dmr telsiz tavsiye, dijital telsiz, DMR Telsiz Fiyatları, dmr telsiz sistemi nedir, dmr telsiz nedir

DMR Telsiz Nedir?

Yukarıda aslında kısaca tanımını yaptık. DMR aslında ticari kullanım için tasarlanmış bir haberleşme protokolüdür. Ancak kolay erişilebilir olması ve daha önemlisi de cihazların İnternet üzerinden birbirine kolayca bağlanabiliyor olması Amatör Telsizciler için DMR’ı çekici hale getiriyor.

Buradaki dijital kısmı, verileri sayısal hale çevirmesinden ileri gelmektedir. Sayısal telsiz sistemi sesi önce sayısal veriye çevirir. Çevrilen bu ses kalitenin korunması için oldukça yüksek bir boyuttadır. Bu veriyi telsiz yoluyla gerçek zamanlı olarak aktarmak mümkün olmadığı için CODEC denilen bir yazılım veya donanım ile bu ses verisi kodlanır. (Benzer sistemler bilgisayarınızda çok kaliteli bir videoyu, çok daha düşük bir veri depolama alanında da izlemenizi sağlamaktadır.) Yani belli bir algoritmaya göre sıkıştırılır. (zip/rar gibi sıkıştırma işlemleri de benzer işlemlerdir.) Daha sonra bu sıkıştırılmış veri havada oluşabilecek hataların alıcıda düzeltilebilmesi için tekrar işlemden geçirilerek ve gerekli bilgiler eklenerek sayısal modülasyon teknikleriyle alıcıya gönderilir.

DMR Telsiz sisteminin en büyük avantajı ise zaman bölmeli bir erişim sistemine sahip olması sayesinde tek bir röle ve duplexer ile tek bir frekans üzerinden 2 kanal sunmasıdır. Yani bir kanalda haberleşirken 30’ar milisaniye olarak iki parçada yayın yapılıyor. Bu da sizlere bir kanalda iki zaman parçası sayesinde birbirine karışmayan iki ayrı haberleşme yapmayı mümkün kılıyor.

DMR Telsiz Terimleri

Kendine özgü olan bu sistemin kendisine özgü bazı terimleri bulunuyor. DMR Telsiz Ayarları yapmak için öncelikle bu terimleri iyi bilmemiz gerekmektedir. İsterseniz beraberce bu terimlere göz atarak ne anlama geldiklerini öğrenelim.

CC – Color Code

Aslında bu terime analog telsizlerden bir çok amatör telsizcinin aşina olması gerekir. Analog Telsiz sistemlerinde CTCSS tonunun DMR sayısal sistemindeki karşılığıdır. Bir röleye girmek için veya simpleks bir çağrı yapabilmek için mutlaka eşleşme sağlanmalıdır.
Amatör kullanımda genellikle CC:1 kodu kullanılır.

TS – Time Slot

DMR sisteminin diğer sistemlere nazaran en büyük avantajının, aynı röleyi aynı anda 2 farklı kullanıcı grubunun kullanabilmesi olduğunu belirtmiştik. Yani aynı anda 2 kişi tek röle üzerinden konuşabilir.
Bunun için frekans zamana bağlı olarak 30’ar milisaniye olarak ikiye bölünür. Bu bölümlerden her birine Time Slot denir. Görüşme yapabilmeniz için Time slotunuzun da color code gibi eşleşmesi gerekir.
Simplex görüşmelerde TS:1 kullanılır.

TG – Talk Group

Dijital telsiz sistemlerini analog sistemlerden ayıran en büyük ve dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de Talk Group özelliğidir. Uluslararası ağlara dahil edilmiş bir röle ile dünyanın herhangi bir noktasındaki bir istasyonla görüşmek için bilmeniz gereken tek şey talkgroup ile bunu başarabileceğinizdir.
Bir bölgedeki rölenin veya bir hotspot’un programlandığı bir talkgoupda, kendi rölenizden mandala bastığınızda sistem diğer tarafın frekans, CC, TS ne olursa olsun bu iki röleyi birbirine linkler ve boşta kalıp kopana dek iki yönlü bir iletişim kurulmuş olur.
Bu bakımdan ağ üzerindeki tüneller gibi düşünebiliriz. Ayrıca sadece TG’ler kullanılarak aynı Frekans, CC, TS’de dahi olsa kullanıcılar kendi aralarında gruplandırılarak konuşmaları sağlanabilir.
Röle üzerinde lokal görüşme için 9, simpleks görüşme için 99 olmalıdır. Lütfen TG91 veya rastgele bir TG kullanmayın. Mesela TG91 DMR-Marc sisteminde Worldwide, tüm dünya anlamına gelir. BM Sisteminde ise lokal tanımlıdır. Lokal konuşmalarda rölenin DMR ID’si kullanılır.
Şehrinizdeki bir amatörle görüşmek için dünyadaki binden fazla röleyi meşgul etmek istemezsiniz. Kısa zamanda pek hoş olmayan tepkiler alabilirsiniz.

RX List

Bulunduğunuz kanalda dinleme yapmak istediğiniz Talk Group’u listenize ekleyerek, kanalınızı değiştirmeden dinleme yapabilmenize olanak sağlamaktadır.
Rx listeleri genel olarak oluşturulup daha sonra kanal bazında programlanabilir. Eğer Kanala özel Rx listesi programlamazsanız sadece gönderdiği talkgroupdan gelen görüşmeleri dinletecektir. Diğer gruplarınızdan uzakta kalabilirsiniz.

Digital Contacts

Telefonunuzdaki rehber gibi düşünebilirsiniz. Kullanılacak olan ID’ler ve TG’ler buraya kaydedilir.

Group Call

Kullanacağınız Talk groupları Group Call şeklinde eklemelisiniz. Daha sonra kanal programlarken bu listeden seçilecek.

Private Call

Kişisel olarak eklemek istediğiniz kişilerin IDlerini buraya girmeniz durumunda konuşan kişinin Çağrı işareti veya ismi ekranda belirecektir. Türkiye için verilmiş olan ID kodları 286 ön eki ile başlamaktadır.

All Call

Yukarıda bahsettiğimiz contact tipidir. Hani bir kez mandala basıp da tüm dünya gruplarına dahil olmak konusu. Bu çağrı ile Talkgroup sistemini pas geçerek tüm sisteme çağrı yapılır. Çok geçerli bir sebep yoksa ASLA kullanılmamalıdır.

Zone

Telsiz programlarken en çok dikkat edilmesi gereken çünkü en çok hata yapılan kısımlardan birisidir. DMR Telsiz sisteminize isterseniz 1000 kanal yükleyin ancak bu kanalı ilgili Zone’a eklemezseniz tek bir kanalı dahi kullanamazsınız.
Telsizde kanalları gezerken eskiden olduğu gibi kayıtlı kanal listesini değil, seçili olan Zone’daki kanalları gezersiniz. Kişisel tercihinize göre istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Pek çok modelde bir zone’da en fazla 16 kanala izin verilmekte. Kanalları birden fazla zone’a ekleyebilirsiniz.

 

Etiketler
DMR
sayısal telsiz
atanet
izmir telsiz
telsiz izmir
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın